Черговий семінар Міжнародного союзу електрозв’язку в Одесі. Обговорюємо 5G.

Черговий семінар Міжнародного союзу електрозв’язку в Одесі. Обговорюємо 5G.

ITU 5G ОНАЗ Семінар

З Одеської Національною академією зв'язку ім.О.С.Попова наше підприємство співпрацює вже багато років, точніше, з 2011 року. І одним з важливих аспектів такої співпраці є регулярна участь в конференціях і семінарах Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ), який був заснований ще в 1865 році-в епоху телеграфів. Штаб-квартира його знаходиться в Швейцарії.

З0-31 жовтня МСЕ організував на базі академії зв'язку черговий міжнародний семінар «Регіональний економічний діалог МСЕ з питань інформаційно-комунікаційних технологій для країн Європи і СНД (РЕД-2019)». Його тема: «Регуляторні та економічні інструменти стимулювання динаміки ринку ІКТ». Участь в його роботі взяли фахівці з 12 країн: США, Європи та СНД.

МСЕ на цьому семінарі представляв керівник регіонального відділення для країн Європи Ярослав Пондер.

Лейтмотивом доповідей і обговорень стали проблеми просування нових інформаційних технологій формату 5G, їх значення для створення моделей сталого економічного зростання та наслідки для соціуму. Було багато цікавої інформації з питань регуляторної і тарифної політики, інвестиційних можливостей в області цифрових послуг і т. д.

Враховуючи, що весь хід семінару і всі виступи викладені в Ютубі, кожен цікавиться цією проблематикою може ознайомитися за посиланням

Після перших доповідей традиційно учасники форуму були відображені на ступенях академії.

Відзначимо одну особливість. У доповіді ректора академії Петра Воробієнко, що відкривав семінар, було відзначено, що ми є свідками і учасниками 4-й науково-технічної революції, але основну увагу він зосередив не на технологічних процесах, а на їх соціальних наслідках. Наука зобов'язана їх передбачити і своєчасно пропонувати заходи щодо захисту від негативних для суспільства чинників. Ця тема прозвучала і в ряді інших виступів, зокрема представника Австрії Томаса Бармюллера, зазначених на проблему впливу роботи обладнання нового покоління та мобільних пристроїв на здоров'я людей. З цього випливає цілий ряд вимог до еволюції стандартів і правил відповідності для цих пристроїв на міжнародному рівні.

Для нас- учасників семінару від КП «ОІМ» ця тема актуальна, тому що в нашій роботі з жителями міста останні нерідко висловлюють своє занепокоєння з цього приводу. В ході дискусії заключного «круглого столу» ми знову повернулися до цієї теми.

Голова правління ISOC (Україна) Юрій Каргаполов поінформував, що в Україні є жорстка система сертифікації такого обладнання, що надходить до нас з-за кордону і по кожному його виду можна отримати відповідну інформацію. Проте, відгукнувся Томас Бармюллер, проблема ця є у всіх європейських країнах, так як вироблення нових стандартів не завжди встигає за швидким впровадженням нових інформаційно-телекомунікаційних технологій.

Через рішення проблем, які обговорювалися в ході цього Регіонального діалогу МСЕ, лежить шлях до реалізації ідеї нашого президента про «країні в смартфоні». Для нас це ще не сьогоднішнє завдання. Україна тільки освоює рівень 4G. Але якщо вже в світі 5G, так би мовити, ставиться на крило, то треба готуватися до прийому на свої площадки.

Семінар пройшов, в іншому як і завжди, в теплій, дружній атмосфері на високому теоретичному та організаційному рівні. Хочеться сказати величезне спасибі керівництву ОНАЗ, зокрема проректору з науки Вадиму Каптуру за прекрасну можливість - зустрітися на одному майданчику "теоретикам" і "практикам", дізнатися про останні досягнення в сфері телекомунікаційних технологій і поділитися досвідом в їх освоєнні і практики застосування.

Попередній запис Наступний запис

Firefox fix