Вул. Гоголя, 14. У будинку, який побудували Пауль та Бруно

Вул. Гоголя, 14. У будинку, який побудували Пауль та Бруно

Николая Гоголя 14 Демонтаж Реставрацiя Збори

Колишньому доходному дому купця Заблудовского зараз 130 років. Всі ці роки він милує око своїм незвичайним барвистим виглядом, за що одесити його називали, «каледоскоп», «мозаїкою», «зефірним будинком» і т. п. Створено за проектом архітекторів Пауля Ульріховіча Клейна і Бруно Альбертовича Бауера. Кажуть, що в цьому шикарному будинку проживав і знаменитий повітроплавець Сергій Уточкін.

Реставратори вже дійшли до вулиці Гоголя, але поки настане черга цього дома (реставрувати його збиралися ще в 1931 році) мешканці вирішили відремонтувати під'їзд.

І, як завжди, спочатку закликали наших фахівців, щоб організувати операторів на звільнення простору від нашарувань кабельної продукції.

І ось він - перший результат - демонтаж безхазяйного обладнання та перекладання діючих ліній. Майданчики для ремонтних робіт відкриті.

А поки є час, рекомендуємо всім бажаючим ознайомитися з публікаціями про цей чудовий пам'ятник одеської архітектури. В інтернеті про нього чимало статей. З них ви дізнаєтеся багато цікавого, в тому числі опануєте і деякі естетичні поняття, якими можна блиснути в будь-якому культурному суспільстві. Наприклад, ось це: «Унікальний вигляд прибуткового будинку Заблудовського, що замикає західну перспективу Сабанєїва мосту, забезпечив нестандартний підхід архітекторів до вирішення питання його декорового оформлення, в якому переплелися яскраво виражена еклектика з нотками модерну.

Симетричний фасад з трьома ризалітами підкресленими двоярусними напівколонами коринфського ордера і пілястрами іонічного (верхній), вінчає парапет з глухою балюстрадою розчленований навпіл декоративними фронтонами (напівкруглий центрального, трикутні бічні). Вишуканою прикрасою будівлі служить кахельні аттик з модильйонами прикрашеними маскаронами. Класичні атланти, що підтримують балкони другого поверху, каріатиди, служать опорними стійками – верхнього, гірлянди, маскарони, балюстради, сандрики в поєднанні з модерном і створюють той унікальний вигляд, який виділяє його серед іншої забудови кварталу». джерело

Прибутковий будинок Заблудовского - одне з найяскравіших і насичених декором будівель центру Одеси, прикрашає вулицю Гоголя і перспективу Сабанеева моста з 1890 року. джерело

Справедливості заради, відзначимо, що і в цій та інших публікаціях, дійсно багато пізнавального для будь-якого читача.

Попередній запис Наступний запис

Firefox fix